VTV tarkasti Tullin Bitcoin-varainhallinnan

Otin helmikuussa 2020 yhteyttä valtiontalouden tarkastusvirastoon (VTV) Tullin Bitcoin-varainhallinnasta. Pontimena toimi tämä Ylen artikkeli. Minä ja useat oikeat Bitcoin-tietäjät ihmettelimme Tullin edustajan lausuntoja. VTV tekikin asiassa ratkaisun tunnuksella 46/34/2020.

Bitcoin-artikkelin epäkohtia ja muuta taustaa

Linkatussa artikkelissa on outoudessaan mielenkiintoisia osia. Merkittävämpänä asiana varmaan:

”Tulli suunnitteli huutokauppaavansa virtuaalivaluutat jo keväällä 2018. Suunnitelma pantiin kuitenkin jäihin (siirryt toiseen palveluun), koska bitcoinien pelättiin kiertävän takaisin rikolliseen käyttöön. Tähän ongelmaan Tulli ei ole löytänyt ratkaisua, vaan sen hallussa on yhä harvinaisen paksu bitcoin-lompakko.”

Lisäksi erityisesti tullin virkamies pelkäsi, että isoja Bitcoin-eriä käytetään rikolliseen toimintaan. Tämä on mahdollista. Mutta jos miettii, niin eihän mistään tule enää yhtään mitään jos ruvetaan pelkäämään, että jokainen kauttamme kulkeva omaisuus, tavara tai idea jotenkin auttaa rikollista toimintaa. Eihän siinä tohtisi enää sängystä nousta aamuisin.

Äkkiseltään myös tuli mieleen, että mikään ei estäisi pilkkomasta erää vaikkapa sataan osaan. Lisäksi kryptovaluuttafirma Prasos Oy:n perustaja Henry Braden yleiseen kantaan Bitcoinista on helppo yhtyä: Ylivoimaisesti suurin osa Bitcoin-ostajista on sijoittajia.

Kantelu 2020

Tullin Bitcoin-kompuroinnista mediassa tuli itselle ja monille muille sellainen mielikuva, että onkohan kryptovaluutta-asia enää mitenkään Tullin hanskassa. Lisäksi realisoinnin panttaus herätti henkilökohtaisesti kysymyksiä, harrastaako Tulli spekulatiivista valuuttakeinottelua Bitcoinilla.

Otinkin asiasta yhteyttä valtiontalouden tarkastusvirastoon päivämäärällä 2020-02-25. Toivoin, että VTV:llä olisi aikaa tarkastaa toimintaa tulevaisuudessa. Yllätyin positiivisesti kun huomasin VTV:n ottaneen asian hoitoonsa ja tehneen ratkaisun asiassa päivämäärällä 2020-11-11.

Valtiontalouden tarkastusviraston ratkaisu 46/34/2020

VTV:n ratkaisu löytyy tunnuksella 46/34/2020 (PDF).

VTV:n tarkastustoiminta

VTV kertoo ratkaisussaan tarkastustoiminnastaan, ettei esimerkiksi Tullin vuoden 2018 tilinpäätöksessä virtuaalivaluuttoja ole arvostettu asianmukaisesti, vaan niihin liittyy noin 4,2 miljoonan euron yliarvostus. Vastaavasti vuoden 2019 tilinpäätöksessä Tulli oli aliarvostanut Bitcoin-omistuksensa, joka määrällisesti oli 1974,6098 BTC (joista ei-lainvoimaisia takavarikkoja 85,475 BTC).

VTV suoritti jo aiemmin, 2019, Tullin takavarikkotoimintoihin keskittyneen erityisen laillisuus- ja asianmukaisuustarkastuksen. Kirjanpitoyksikölle annettiin tämän perusteella useita suosituksia. Tässä tarkastuksessa erityisesti havaittiin, että Tullin hallussa on esineistöä, jonka takavarikko-oikeus on rauennut. VTV myös totesi, että Tulli ei ole määrännyt oikeudettomien takavarikkojen purkamistehtävää millekään taholle, mistä aiheutuu huomattavan pitkiä varastointiaikoja ja merkittäviä viiveitä prosessin loppuun saattamisessa. VTV on suositellut 2019 tilintarkastuskertomuksessa asian selkeää vastuuttamista.

Tullin lausunto

Tulli on lähettänyt VTV:lle lausunnon (H547/06.01.01/2020/2.4.2020), jossa se kertoo kuulleensa kantelussa yksilöityä virkamiestä sekä Tullin valvontaosastoa. Lausunnosa todetaan myös Tullin Bitcoin-lompakon saldoksi 1 976,08 Bitcoinia päivämäärällä 18.3.2020. (Tämän päivän 28.12.2020 kurssilla ko. potin arvo on noin 43 500 000 EUR)

Tulli kertoo tutkineensa myös Bitcoin-lompakon siirtohistoriaa ja kertoo sen täsmäävän. Ainoa siirto lompakosta pois on ollut 2,37 Bitcoinin palautus, joka on perustunut Itä-Suomen hovioikeuden
3.10.2018 antamaan, lainvoimaiseksi jääneeseen päätökseen nro 18/141596 (asianumero R18/323). Myös ns. Douppikauppa-casesta Tullin hallintaan siirtyneen 1666,22 Bitcoinin omaisuuserän kerrotaan olevan tallella.

Lausunnon lopuksi Tulli kertoo selvittävänsä hallussaan olevien Bitcoinien turvallista ja valtion edun huomioon ottavaa realisointia yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

VTV:n johtopäätökset

Valtiontalouden tarkastusvirasto kertoo johtopäätöksenään, että kantelun kohteenakin ollut 1666,22 Bitcoinin omaisuuserä on edelleen Tullin hallussa. Samalla VTV painottaa vuoden 2019 Tullin takavarikkotoimintoihin tehdyn tarkastuksen suosituksia.

Hallinnollinen ohjaus

Varsinaisena hallinnollisena ohjauksena VTV kiinnittää hallintolain 53 c §:n nojalla Tullin huomiota hyvän hallinnon vaatimuksiin ja pyytää viemään ilman aiheetonta viivytystä päätökseen lainvoimaisilla päätöksillä tehtyjen takavarikoiden omaisuuserien realisoinnit, koskien myös 1666,22 Bitcoinin takavarikkoerää.

Lopuksi

Nyt joky kysyy minulta varmasti ensiksi, että miksi teen tämmöisiä kirjelmiä ja muutenkin vaikeutan Kekkosen duunia? Tuli vaan semmoinen koira haudattuna -fiilis; Bitcoinien realisointia kun oli Tulli selvittänyt 3 vuotta. Kohta 4. Ei edes valtion viraston luulisi olevan näin hidas. Ja Tullin kompurointi mediassa nyt ei hirveästi asiaa auttanut. Minulle on tärkeää että lainvoimaisesti takavarikoidut Bitcoinit jaetaan hyvinvointina kaikille.

Ja mitä tästä jäi varsinaisesti käteen? Ilmeisesti Tullin takavarikoimat Bitcoinit ovat tosiaan turvassa. On myös hyvä tietää, että Bitcoin-hallintaan on kiinnitetty jonkinlaista huomiota jo ennen kantelua. Ja jos oikein yrittää niin VTV:n hallinnollisen ohjauksen voi nähdä pienenä läppäisynä Tullin kynsille.

Janne Paalijärvi
28.12.2020

PS 2021-09-08: Yleisenä selvennyksenä: Valtion olisi mielestäni parasta pitää kryptot itsellään. Mutta Tulli ei ole varainhallintaorganisaatio, joten sillä ei pitäisi olla kryptoja hallussaan käsitellyistä jutuista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *