Oikaisu: Jauhojengin ground zero sittenkin Ylilaudalla

Päivitys 2022-08-22 klo 16.43: Uutta tietoa, vaikuttaa siltä että Ylilauta oli sittenkin ensin. Kelaa alas.

Vasemmisto on viime päivinä antanut ymmärtää, että pääministerin bilekohun jauhojengi-termi olisi kehitelty Ylilaudalla. Oheista kuvaa on pidetty jonkinlaisena todisteena asiasta.

Mistä jauhojengi-termi tuli?

Mistä jauhojengi-termi sitten tuli? Tutkitaanpa asiaa hetki kohta kohdalta niin saadaan hieman enemmän selvyyttä.

Katsotaan ensin että mistä Ylilauta-kuvakaappauksen viestit ovat peräisin.

Laitetaanpa hyvät herrat #jauhojengi twitterin trendaaviin.

Saatiin sinne #neekeri, niin saadaan tämäkin.

Tätä viestiä ei löydy.

Tuon kun sais trendaavaksi Twitteriin

#jauhojengi

Lähde: https://ylilauta.org/satunnainen/130696644

Voisko kaikki mennä kommentoimaan tän kuvaan jotain jauhojengiin liittyvää :^^^)

Lähde: https://ylilauta.org/satunnainen/130696907

jauhojengi trendaamaan 😀

Lähde: https://ylilauta.org/satunnainen/130696907

Nyt sinne twitteriin se #jauhojengi ykköseks!!! MENE!!!!!

Lähde: https://ylilauta.org/satunnainen/130696907

Ihan vaan mielenkiinnosta toimiiko algoritmi jauhojengi #jauhojengi

Lähde: https://ylilauta.org/satunnainen/130696907

#jauhojengi trendaamaan twitterissä. Aika moni oli jo käyttänyt 😀 saa suorittaa nyymit jolla nimimerkkitilejä sinne

Lähde: https://ylilauta.org/satunnainen/130696907

Menen nyt nukkumaan ja jos aamulla kun herään #jauhojengi ei ole uutisissa niin menetän viimeisetkin uskonrippeet demokraattiseen yhteiskuntaan

Lähde: https://ylilauta.org/satunnainen/130696907

JOS nyymit oikeasti haluaa isomman vaikutuksen hallitukselle ja Marinille tuosta, niin silloin pitää Marinin sosiaalinen media floodata #jauhojengi tai vastaavalla, eikä vaan ulista siitä ylilaudalla.

Lähde: https://ylilauta.org/satunnainen/130696907

Kaikki kuvan tekijän osoittamat viestit viittaavat Ylilaudan keskusteluketjuihin ”Ihana pääminsterimme bailaamassa part 2” tai ”Ihana pääministerimme bailaamassa part 3”.

Herää kysymys, että missä on part 1? No sehän on tässä.

Tehdään haku nettisivulta ja mitä näemmekään:

Toisin sanoen, seuraamalla vasemmiston levittämän kuvan viestejä päästään huomaamaan, että ensimmäinen maininta jauhojengistä Ylilaudalla on 2022-08-17 kello 22:04:28.

Tuliko ”jauhojengi”-termi sitten Ylilaudalta? Vaikka vasemmisto näin maalailee, mikään todistusaineisto ei tue tätä. Ei siis tullut. Mistä se tuli?

Se tuli aivan tavalliselta Putin-kriittiseltä suomalaiselta Twitter-käyttäjältä. Huomasin asian kun Twitterissä kerrottiin että kuka tahansa voi tarkistaa asian Twitterin hakukoneella. Minä sitten tarkistin. Ja minä sitten yllätyin kun totuus ei ollutkaan sitä mitä oli maalailtu.

Hyvät naiset ja herrat, tässä näyttää olevan tämänhetkisen tiedon mukaan jauhojengi-termin ”ground zero”:

Huomatkaa aikaleima 2022-08-17 kello 21:40. Olen tapani mukaan sensuroinut henkilön tiedot, koska en halua sivullisille ongelmia. Henkilön profiilia tutkimalla selviää että kyseessä on aivan tavallinen, (kevyesti sanottuna) Putin-kriittinen, sotilastekniikasta tietävä skarppi suomalainen. Ja tämä ensimmäinen jauhojengin kuulija ei vaikuta miltään ”äärioikeistolaiselta” tai öyhöttäjältä, toisin kuin allekirjoittanut.

Kaikkien tämänhetkisten todisteiden perusteella siis täysi randomi kuuli termin videolta, rääpäisi siitä kommentin nettiin ja muut sitten tarttuivat siihen.

Mikäli joku löytää aikaisempia mainintoja tai muuten vanhoja faktoja kumoavia uusia tietoja, kertokaa ihmeessä kommenteissa. Itse olen kaikkeni tehnyt asiaa tutkiessani. Varmistin jopa että Twitterin ja Ylilaudan aikaleimat vastaavat Suomen valtakunnanaikaa suomalaisille.

Jauhojengi-termin leviäminen on ennustettavuudessaan täysin epäkiinnostava ilmiö

Vasemmistokriitikot ovat laskeneet jauhojengin leviämisen synniksi Ylilaudan lisäksi myös äärioikeistolaisille ja venäjä-mielisille Twitter-tileille ja kirjoittajille. Entäs sitten?

Leviämis-ilmiö on täysin epäkiinnostava. On aivan päivän selvää, että Marinin poliittiset vastustajat käyttävät tilannetta hyväkseen. Heitä on Venäjällä, heitä on Suomessa. Olisi täysin outoa jos näin ei tehtäisi. Olen myös sata-varma, että ilman Ylilautaa ja äärioikeistolaisia tämä ilmiö olisi myös kuplinut esiin. Vahvoilla ideoilla on tapana löytää itsensä aina pinnalle.

Summa summarum:

Jauhojengi-kohu juurisyiltään:

 1. Ei johdu Ylilaudasta
 2. Ei johdu äärioikeistosta
 3. Ei itseasiassa johdu Sanna Marinista

Vaan johtuu:

 1. Sanna Marinin ystäväpiirin varomattomasti kuvaamasta videosta ja sen varomattomasta käsittelystä
 2. Sanna Marinin ystäväpiirin jauhojengi-huutelusta videolla

Asiassa ei ole mitään muuta.

Janne Paalijärvi
Korsholm, 2022-08-21

PÄIVITYS / OIKAISU 2022-08-22 klo 16.43:

Tätä artikkelia varten kysyin 20. päivä kuluvaa kuuta Ylilaudan ylläpidolta että milloin on ollut ensimmäinen jauhojengi-maininta Ylilaudalla. En saanut vastausta tarpeeksi ajoissa joten luulin että sellaista ei tule koskaan. Nyt kuitenkin kun asian tarkistin, ylläpito on itseasiassa 3 tuntia sitten kertonut vastauksen. Heidän mukaansa seuraava viesti on ensimmäinen maininta Ylilaudalla:

Nyt kun verrataan aikaleimoja niin totisesti, asiaa käsiteltiin ensin Ylilaudalla, sitten vasta Twitterissä. Olin siis tältä osin väärässä ja tämä on oikaisuni asiaan. Totuus on tärkeintä ja siihen pyrin aina ja vilpittömästi. Nyt tuli sakkokierros.

Janne Paalijärvi

4 vastausta artikkeliin “Oikaisu: Jauhojengin ground zero sittenkin Ylilaudalla”

  1. Olisin toivonut että kommentointi lähtee asiallisemmille urille kuin tämä. Ei tämmösiä enää. En halua sensuroida ihmisiä mutta jos tämmöstä tulee lisää niin sitten on pakko.

 1. Ko. tili, joka tätä lähti levittämään, on perustettu helmikuussa 2022. Tilillä on yksi seuraaja ja se seuraa kolmea tiliä (joista 1 on Marin, tilin eka twiitti on myös Marinista), Tilin postauksista noin 98 % on yhden rivin muutaman sanan geneerisiä kommentteja.

  Nimi on varsin geneerinen, eikä profiilikuvaa ole.

  Jos minä olisin Moskovan palkkalistoilla oleva informaatiovaikuttaja, rakentaisin tilin pitkälti tuolla tavalla. ”Yksi meistä, yksi hyviksistä.”

  Myönnetään: tämä saattaa olla foliohattuilua. Tehkää omat johtopäätökset.

  1. Ensimmäinen substanssikommentti. Hyvä.

   Tili ei toki vastaa sellaista mikä yleensä tulee Twitterissä vastaan. Nyt kun selasin lisää niin sanoisin että kyseessä on jonkun nuoren aikuisen tili. Sellaisen joka haluaa pysyä hieman ehkä anonyyminä.

   Profiilikuvan laittamisessa on omat puolensa. Itseänihän on ilmeisesti yritetty haukkua profiilikuvani avulla tässä viimeisen parin viikon aikana useaan otteeseen, mutta sepä nyt ei hirveesti terveen itsetunnon ja/tai autismin omaavaa hetkauta. Lähinnä huvittaa.

   Ne informaatiovaikuttajat mitä olen nähnyt, niiltä tulee oikeasti mukana kaikki aivan sakeimmat jutut ryssien suurlähetystöjen ydinsota- ja kansanmurhakommentit mukaanlukien. Tältä on nolla semmosta.

   Olen nähnyt paljon todella tunnistettavaa Venäjän informaatiovaikuttamista. En tiedä onko jonkinlaiset sekundaryssät osuneet kohdalle vai ei, mutta heidän puheenpartensa on jatkuvan piitkän polveilevan piiitkän piiitkää. Lause saattaa olla syntaktisesti täysin suomen kieliopin mukaista, mutta ajattelurakenteiden polveilu paljastaa venäläisen alkulähteen. Tällä randomilla janttereilla on suorastaan päinvastoin, kuten totesitkin, eli paljon lyhyitä kommentteja.

   En jaksa uskoa tätä Venäjän agentiksi.

   Hyvä että myönnät mahdollisuuden että olet väärässä. Minä myönnän sen omalta osaltani myös auliisti. Kävin läpi käytössä olevilla työkaluilla kaikki mahdolliset aspektit mitä keksin ja tämä on nyt johtopäätös niiden osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *