Sensurointini Uusisuomessa, eli miksi kirjoittelu muiden blogialustalla ei kannata

Kirjoittelin taannoin Uusisuomen blogeihin artikkelin, joka käsitteli Oulussa tapahtunutta poliisin väkivaltaista vastustamista. Sain minuuteissa oheisen sähköpostin, jossa kerrottiin että tekstini on sensuroitu. Vedin asiasta omat johtopäätökseni.

En halunnut elää pelossa aina kun avaan suuni Internetissä. Siispä pyysin Uusisuomea sekä julkisesti, että yksityisesti poistamaan kaikki kirjoitukseni. Uusisuomi ei suostunut pyyntööni, vaan tyytyi ainoastaan kertomaan, että helpoiten kirjoitukset saa pois poistamalla ne itse.

Mietin että tekiköhän Uusisuomi tässä kohtaa jo jonkin sortin GDPR-rikkomuksen. No, koska en halunnut ihmisten pitävän minua soopan puhujana tyydyin tähän ja poistin kaikki artikkelit itse. Myös ne vuoden luetuimmat ja ne, joilla pysäytettiin ja jarrutettiin ministeriöiden hankkeita. Luulen että Uusisuomi hävisi tässä enemmän kuin minä.

Perustin tänään päivämäärällä 2021-08-20 oman blogin osoitteeseen https://puheenvuoro.paalijarvi.fi/ . Tulen palauttelemaan tänne kirjoituksia pikkuhiljaa.

Sensuroimiseeni johtanut teksti löytyykin nyt, osoitteesta https://puheenvuoro.paalijarvi.fi/2021/07/31/silminnakija-oulun-poliisia-vastaan-mellakoitsijat-ulkomaalaistaustaisia/ .

Kirjoittelu muiden blogialustoilla ei kannata

Opin viimeistään tässä rytäkässä, että kirjoittelu muiden blogi- tai oikeastaan muillakin alustoilla ei yksinkertaisesti kannata.

Ensinnäkin, luot julkaisuvapaata sisältöä jonkun toisen hyväksi. Kuten todettua, omista kirjoituksistani on niiden suosittuuden takia varmaan jonkin verran fyffeä siirtynyt Uusisuomen taskuihin.

Toisekseen, et voi sanoa mitä haluat. Julkaisuiltasi voidaan ideologisista syistä vetää töpseli seinästä koska tahansa. Tämä johtaa pelon ja itsesensuurin ilmapiiriin, joka on sananvapaudelle ja ideoiden vapaalle vaihdolle haitallista.

Muutenkin ”väärien mielipiteiden” sensuuri on perinjuurin kummallista. Jos joku suoltaa jotain omaa dadaansa nettiin niin silloinhan sisältöä voi kuka tahansa arvostella ja kritisoida. Totuudella on pyrkimys jäädä jäljelle vapaudessa.

Mikäli puolestaan kuulemme argumentin että ”Sinun edesvastuuttomat kirjoitukset ne siellä kiihottavat kansaa!” voimme kysyä aivan oikeutetusti: Miksi nämä väärillä tavoilla, ajatuksilla ja työkaluilla maailmaa jäsentävät kansalaiset saavat sitten esimerkiksi äänestää vaaleissa, jos heidän totuudenhahmotuskykynsä on kerran näin vajavainen? Siinäpä pähkinää purtavaksi.

Lopuksi

Tulen palauttelemaan vanhoja artikkeleja tänne pikkuhiljaa. Nyt on onneksi ”pää avattu”, kuten sanotaan.

Janne Paalijärvi
Korsholm, Finland
20. augusti 2021

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *