Ketogeeninen pizza versio 1.0 – 33g hiilareita tai alle 9g per neljännespala

In medias res, tein tänään ketogeenista pizzaa / ketopizzaa. Pizzaa syntyi tuommonen pellillinen. Laskeskelin, että hiilareita oli vain 33g koko pellillesessä ja neljännespalassa pitkälle alle 9g. Ko. palan juuri syöneenä voin sanoa että tällä kyllä pärjää koko päivän. Mutta käydäänpäs koko projekti läpi.

Pistetäänpä alle vielä näkövammaisten iloksi hiilarilaskelma tekstimuodossa. Samalla nähdään että mitä tulikaan ostettua.

Aines Määrä Sisällön
loppumäärä
Sisällön
hiilihydraatit
Kesäkurpitsa 1 kpl 400g 3,1g*4 = 12,4g
”Isoja” kananmunia 3 kpl 180g 0,6g*3 = 1,8g
Valio Mozzarella juustoraaste 2 pussia 300g 0g
Finax Psyllium 1 rkl 1 rkl 0g
Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,5 purkkia 250g 4,3g * 2,5 = 10,75g
Kotimaista 17% naudan jauheliha 1 laatikko 400g 0g
Pirkka tonnikalapalat vedessä 2 purkkia 260g 0g
Tuore tomaatti 2 kpl 200g 3,9g * 2 = 7,8g
Valio Mustaleima juustoraaste 1 pussi 130g 0g
Yhteensä 32,75g

Pohja

Pohjan tekeminen oli aivan järettömän eksoottinen kokemus. Pohjassa käytettiin nimittäin kesäkurkkua, eli amerikkalaisittain zucchinia. Tein akateemisen alkuarvauksen ja ostin kaupasta tämmöisen 400g kesäkurpitsapalan:

Saamani reseptin perusteella siitä piti tehdä raastetta:

Raasteesta tuli perin mielenkiintoisen näköistä lietettä. Mietin tässä kohtaa että mikähän on lopputulos.

Raaste sai mukaansa 3 kananmunaa ja 200 grammaa mozzarella-juustoraastetta. Toisesta raastepussista jäi siis jemmaan noin 100g.

Lopuksi vielä ruokalusikallinen Finax Psylliumia ja hämmentämään:

Soosin kaato pellille ei sekään mitenkään hirveästi vähennä ensikokkaajan ennakkoluuloja lopputulemasta:

Sitten pohja esipaistoon uuniin. 225 astetta, 15-20 minuuttia. Kannattaa itse sihtailla vähän miltä pohja näyttää.

Kun paiston aikana nappaa kuvan, alkaa ensimmäistä kertaa tuntua siltä, että projektista tulee jotakin:

Valmis pohja näyttää kuitenkin ihan kohtalaisen kiinteältä:

Kastike

Käytän normaalisti pizzan teossa omatekemää erikoiskastiketta (TM), joka on periaatteessa yhteen läträttyä tomaattipyreetä, rypsiöljyä, vettä ja suolaa sekä mustapippuria. Outoa kyllä, mutta täydennän litkua Heinz-ketsupilla kunnes sillä on sopiva konsistenssi.

MUTTA nyt tilanne on luonnollisesti eri.

Löysin kaupasta Rainbow Paseerattu tomaatti luomu -tököttiä. Hiilareita vain 4,3 g satasella.

Tuotteen konsistenssi on täydellistä pizzan päälle laitettavaksi. Sopiva määrä on puolet, eli 250g. Improvisoin ensin ja yritin jatkaa litkua vedellä. Tuloksena oli kuitenkin niin laihaa lirua että se piti heittää viemäristä alas. Älä siis laimenna paseerattua tomaattia ellet tiedä mitä teet! Toiseen settiin lisäsin toki mausteina suolaa ja jauhettua mustapippuria:

Kastike asettautuu mukiinmenevästi pellilliselle ja sitä on ihan ok määrä.

Täytteet

Ajattelin tehdä perinteisen Janne’s Specialin, eli tonnikalaa, jauhelihaa ja tomaattia. Ensin tulee jauheliha, joka tietenkin paistetaan.

Tonnikalana kannattaa käyttää vedessä lilluvaa varianttia, ei biodieseliä:

Tonnikala kannattaa valuttaa ja siirtää siivilällä toiminta-alueelle.

Nyt alkaapi pizza näyttämään jo aika pitkälti siltä mitä se on minulla aina ollut. Nice!

Laskeskelin nopeasti päissäni, että hiilaribudjetissa on varaa noin kahteen tomaattiin. Nyrkkisääntönä tulevaisuudelle: Yksi normaali tomaatti painaa noin 100 grammaa, jolloin hiilarit saa suoraan ulos ravintoarvoista. Huom: Normaali tomaatti EI tarkoita närpiöläistä hirviöpihvitomaattia.

Seitinohuiksi siipalaiksi leikkaamalla tomaatti luonnollisesti valtaa alan helposti kuin koronavirus jalkapallokisat:

Seuraavaksi on hieman filosofisempi kysymys, onko juusto täyte vai ei, mutta olkoon se nyt täyte. Koska aikaisemmasta 2. mozzarellapussista ammennettiin noin 50 grammaa pohjaan, meillä on jäljellä vielä 100 grammaa mozzarellaa ja 130 grammaa Mustaleima -emmental-juustoraastetta.

Ne kulhoon sekoittamalla huomataan että nyt onkin kahden raekoon biomassaa tarjolla.

Mutta eipä siinäkään hätää, varovasti hipsuttelemalla taitava kokki ja myös minä saa koko päällisen juuston peittoon:

Uunitus

Uunituksessa on syytä jatkaa perinteisellä linjalla, eli 225 astetta 15-20 minuuttia tilannetta tarkkailen. Puolimatkassa pizza rupeaakin näyttämään jo hyvin hyvin autenttiselta.

Valmis pizza uunista on todella hieno ilmestys. Näyttää hyvin pitkälti samalta kuin aikaisemmin tekemäni ”normaalit” pizzat. Pizzan voi sijoittaa tiskipöydällä lauhtumaan ja tehdä itselleen kossuvissyn (0g hiilihydraatteja).

Siirto

Tämäkin sarjassamme uskomatonta mutta totta. Pohja lähtee ainakin reunoilta kohtalaisen helposti irti.

Mutta mutta, sitten törmätään pieneen ongelmaan (ei haasteeseen vaan ongelmaan). Pohja on keskikohdiltaan vielä ilmeisesti kosteuden takia jossain määrin kiinni paperissa. Parhaimmaksi taktiikaksi muodostuu siirtää papereineen päivineen palanen lautaselle ja sitten varovasti riipiä paperi pois. Tehtävissä oleva homma.

Maistelu

Sitten syömään. Omatunto kiittää aluksi: Neljännespalassa on vain 8,25g hiilihydraattia. Eli jos et vedä muuta hiilaria päivässä kuin tämän pizzapalan, pysyt alle 10g:ssä suorilta. Jos vedät 20g:n budjetilla, näitä voi syödä kaksi ainakin hiilarien puolesta (proteiinilaskuja en tehnyt).

Pohjan tekstuuri on syödessä jännä. Pohja on ihan ok paksuinen. Makuharmonia omalla tavallaan jäljilletelee vehnäpohjaan tehtyjä täysiverisiä serkkuja. Tässä vaiheessa toteaisin että ihan toimiva ruoka.

Tajuan lopuksi yhtäkkiä jotain. Pizzasta puuttuu normaaliin verrattuna suolaa! Leipomotuotteissa suolaa käytetään todella paljon vehnäleivässä, joten sen takia kokemus on nyt erilainen. Lisäksi toinen asia mikä jää puuttumaan: ”Anonyymit Heinz-ketsupin liikakäyttäjät” -ryhmän jäsenenä kirpakka etikan puraisu jää puuttumaan. Olen maustanut normaalisti ketsupilla sekä jauhelihaa, että kastiketta, joten tämä selittää asian.

Annan tähtiä seuraavasti (5 max):
Konsepti: *****
Toteutus: ***

Päivitys 2021-08-21

Pizza oli maustunut yön aikana jääkaapissa paremmaksi, joten annan toteutuksesta nyt neljä tähteä!

Toteutus: ****

Parannussehdotukset

Ensimmäiseksi kerraksi ketopizzaa tämä oli varsin opettavainen kokemus. Nyt ei tarvitse stressata raaka-aineiden lukumäärällä.

Keksin seuraavaan pizzaversioon muutamia parannuksia:

 1. Vähennetään kesäkurpitsaa 400g -> 300g, saadaan mahdollisesti rapea ja irtoavampi pohja.
 2. Voidellaan paperi voilla ennen pohjamassan kaatoa pellille.
 3. Kokeillaan lisätä pohjan (esi)paistoaikaa, jotta saadaan rapeutta ja ritoavuutta.
 4. Varastetaan paseeratusta tomaatista noin 60 grammaa, sotketaan siihen tarpeeksi etikkaa (hiilareita 0g) emuloidaksemme tuttua Heinz-makua ja sitten vielä lisätään ainakin suolaa ja ehkä mustapippuria ja maustetaan tökötillä jauheliha.
 5. Kastikkeessa lisätään myös paseerattuun tomaattiin etikkaa, mutta todella todella varovasti, että konsistenssi ei muutu liruksi.

Veikkaan että näillä muutoksilla ollaan jo todella lähellä alkuperäistä pizzamaakarointiani.

Janne Paalijärvi
Korsholm, Finland
20. augusti 2021

5 vastausta artikkeliin “Ketogeeninen pizza versio 1.0 – 33g hiilareita tai alle 9g per neljännespala”

  1. Kiitos vinkistä. Tein esipaiston, mutta luulen kesäkurkun määrän olleen liikaa pohjassa. Seuraavaksi kokeilulistalla: Puhdas muna+juustopohja. Ja meksikolaisen emäntäni mieliksi voisin kokeilla myös maissijauhopohjaista, vaikka monien ääriketologisten suuntien edustajien mukaan maissi on myrkkyä ruuansulatukselle.

 1. Pistetäänpä tänne vähän itselleni muistiin asioita.

  Kaveri tekee tällaisella pohjalla:
  5 munaa, 175-200g juustoa, esipaisto 200C noin 10 minuuttia.

  Minäpä tänään tein vahingossa silleen tyhmästi että laitoin 6 munaa ja epähuomiossa 500 grammaa juustoa pohjaan. Tässä on ihan liikaa juustoa, mutta kaippa tämä on silti syötävä. Pitää ensi kerraksi ostaa 400 grammaa tai vähemmän.

  1. Lisää kryptistä dokumentaatiota:

   Tänään meni ”täyden” paseeratun tomaattitölkin oheen jotain max 50g etikkaa mausteeksi. Lisäksi ehkä paras määrä juustoa 2 pizzaan olisi pohjiin 350g+350g = 700g ja lisäksi katolle 400g + 400g =800g. Yhteensä 1500g, eli 3 pussia. Ensi kerralla!

 2. Laitetaanpa aikakirjoihin lisää kryptistä kommentaaria. Lähden tästä cowboylle ostamaan seuraavan pizzaurakan setit. Tällä kertoo gluteenittomiin valmispohjiin. Teen 10 nykystandardilla isokoa pizzaa, joihin lasken tarvitsevani yhteensä 2000g juustoa ja 2400g jauhelihaa.

  Tomaatin arvioiminen tulee olemaan ongelma. Viimeksi ostin liian vähän. Yksi tomaatti on 100 grammaa. Laitetaan nyt yhteen pizzaan menemään vaikka 3 tomaattia niin ei ehkä pröystäillä aivan täysiä. Tämä tekisi noin 10 * 3 * 100 = 3000g tomaattia.

  Korjataan laskentaa tulevaisuudessa tarpeen mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *