Tullin kiusanteoksi mennyt takavarikko kaatui käräjillä 2 vuoden jälkeen

Perjantaina julistettiin tuomio niin sanotussa Douppikauppa-jutun serverihaarassa (R 17/1770). Tulli oli takavarikoinut Douppikauppa-nimistä huumekauppaa verkossa pyörittäneen espoolaismiehen 58 terratavun kokoisen salatun tiedostopalvelimen kotietsinnän yhteydessä 28.4.2016. Käräjäoikeus asettui 29.6.2018 tuomiollaan espoolaismiehen puolelle, ja määräsi takavarikon purettavaksi.

Syyte ja puolustus

Syyttäjä oli vaatinut tiedostopalvelimen menettämistä tietosisältöineen valtiolle. Syyttäjän virallisena syytteenä oli ”huumausainerikoksen valmistelu”. Syyttäjän mukaan tiedostopalvelinta olisi käytetty uuden huumausaineiden kauppapaikan rakentamiseen.

Puolustus kielsi, että laitetta olisi käytetty kauppapaikan rakentamiseen ja muistutti, että tiedostopalvelin oli hankittu jo vuonna 2011 kun taas syyttäjän väittämän rikoksen tekohetkeksi oli haarukoitu 1.1.2015 – 28.4.2016. Puolustus vetosi myös espoolaismiehen aikaisemmin puituun, langettavan tuomion tuoneeseen juttukokonaisuuteen ja katsoi serverihaaran kuuluvan käsitellyksi jo aiemman jutun puitteissa.

Sekä asiantuntijatodistaja, että käräjäoikeus puolustuksen linjoilla

Syyttäjän asiantuntijatodistaja kertoi puolustuksen eduksi, että näin iso, 58 teratavun palvelin ei ole tarpeellinen kauppapaikan pyörittämiseen, vaan kokovaatimuksiksi riittäisi muutama gigatavu. Käräjäoikeus katsoi tämän perusteella, että tiedostopalvelin ei ole osa syytteessä väitettyä uuden huumausaineiden kauppapaikan rakenteluaikomusta. Käräjäoikeus yhtyi puolustuksen kantaan myös ajallisen ulottuvuuden osalta – vuonna 2011 ostattua tiedostopalvelinta ei voitu hankkia vuosien 2015 ja 2016 väitettyihin rikoksiin. Tuomiosta on ikäänkuin rivien välistä myös luettavissa, että tiedostopalvelimen salakirjoituksen takia sen tietosisältöön ei ole voitu tutustua, eikä näiltäkään osin ole esitettävissä tukea syyttäjän väitteille.

Takavarikko muuttui kiusanteoksi palvelimen salauksen takia

Olen henkilökohtaisesti seurannut vireillä ollutta asiaa pitkään ja minulle on ollut selvää, että takavarikon pitkittymisessä kyseessä on ollut vain ja ainoastaan tullin kiusantekotarkoitus. Tulli on jäljentänyt 58 teratavun palvelimen tietosisällön, mutta heitä on kismittänyt suunnattomasti se, että he eivät ole kyenneet millään tavoin purkamaan palvelimen kryptauksia. Sen takia kehiteltiin olkiukko-syyte huumausainerikoksen valmistelusta.

Tulli olisi voinut jatkaa tutkintaa jäljennetyn tietosisällön kanssa ja purkaa varsinaisen takavarikon. Se valitsi kuitenkin puhtaassa kiusantekomielessä yhteiskunnan varoja vievän ja oikeuslaitosta kuormittavan tien näinkin päivänselvässä asiassa. Kuvaavaa on, että syyttäjä ei vaatinut espoolaismiehelle asiassa mitään lisärangaistusta kuin palvelimen menettämisen tietosisältöineen. Jos tulli ja syyttäjä olisivat itse uskoneet asiaansa, ne olisivat vaatineet lisärangaistuksia, esimerkiksi lisää vankeutta. Mutta ei. Käräjäoikeus teki ainoan oikean ratkaisun ja vaati takavarikon purkua, yli 2 vuotta takavarikon alkamisen jälkeen. Hauskasti jopa syyttäjän asiantuntijatodistaja todisti asiassa totuudenmukaisesti puolustuksen eduksi. Toivottavasti syyttäjä ja tulli eivät lähde hoviin munaamaan itseään yhtään enempää asiassa. Yhteiskunnan varoja on jo haaskattu tarpeeksi.

Janne Paalijärvi – http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *