Woke-nörttien master -> main -muutos ei yllättäen poistanutkaan 1800-luvun orjuutta

Etenkin viimeisen 10 vuoden aikana kaikkialle lonkeroitaan (yleensä huonoin taloudellisin lopputuloksin) ulottava wokeismin kultti on alkanut pilaamaan myös IT-alaa. Eräs case-esimerkki tästä on versionhallintajärjestelmien ”master” -> ”main” -muutos, josta enemmän alla.

Taustaa Git-versionhallintajärjestelmästä ja siihen liittyvästä ekosysteemistä

Kerrotaanpa aluksi ohuesti taustaa. Kun me nörtit koodaamme, me tallennamme koodit järjestelmään. Tuon härvelin nimi on versionhallintajärjestelmä.

Versionhallintajärjestelmä nimeltä Git on todennäköisesti maailman suosituin. Monet avoimen lähdekoodin projektit ja palvelut käyttävät Gittiä. Gitin syövereissä navigoidessa on tärkeää, missä nk. haarassa ollaan tällä hetkellä ja mikä on päähaara. Haaroja voi olla useita ja on tyypillistä että ohjelmistokehittäjät kokeilevat uusia ominaisuuksia esim. testihaarassa ennenkuin toiminnallisuus kopioidaan päähaaraan. Päähaaran nimi on Git-vetoisissa projekteissa ja palveluissa sinänsä konventio ja se on perinteisesti ollut ”master”.

Tehtiin mitä piti, eli masterista main

Jossain vaiheessa IT-alan wokettajat saivat päähänsä että Git-ekosysteemien ”master”-päähaara on rasistinen koska se jollain oudolla tavalla tukee 1800-luvun n-sanaorjuutta (*). Tämä outo ajatus rupesi leviämään venäläisen hybridioperaation tapaisella voimalla joihinkin suuriin Git-ekosysteemeihin. Ja niinpä ”master” muutettiin muotoon ”main”. Sopivasti toki vielä niin että osa käyttää perinteistä muotoa ja osa uutta ja tilanne elää päivittäin.

Mitä tällä sitten käytännössä saavutettiin? Otsikkokuvasta näemme osviittaa. Koska käytännössä kaikki entiset järjestelmät ovat luottaneet siihen, että näin perustavaa laatua olevaa ominaisuutta ei muutettaisi yhtäkkiä, maailmalla on järjettömät määrät softaprojekteja, jotka heittävät yhtäkkiä häränpyllyä, koska joku niiden tarvitsema komponentti ei enää löydykään tutusta ”master”-haarasta. Näitä ongelmia joudutaan sitten korjailemaan tuntityönä (**).

Muutoksella on siis aiheutettu softa-alalle (kun mietitään kaikki kerrannaisvaikutukset) järjetön resurssien tuhlaus. Ja minkä takia? No siksi että joku mielenterveyspalvelujen tarpeessa oleva kehittää itselleen viholliskuvan ”master”-sanasta. Voimme vain arvailla, päästiinkö näillä IT-wokeiston masinoimalla muutoksilla heidän tavoitteisiinsa, kun katsotaan kokonaisuuksia. Minun mielestäni ei.

Janne Paalijärvi
Korsholm, Finland
den 25. maj 2022

(*) Samalla logiikalla muuten diplomi-insinööriys (Master of Science in Technology) on myös rasistista.

(**) Ihan omakohtaisena kokemuksena, tulen ”menettämään” esimerkiksi tältä päivältä arviolta 8 tuntia työaikaa sen takia, että joudun korjailemaan näitä muutoksista aiheutuvia ongelmia. Eikä olisi oikein aikaa(TM) viivästää projekteja enää yhtään enempää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *