Tarkan määrittelyn poisjättö muutamissa ammattiryhmissä

Viikolla tulleiden uusien tietojen mukaan on äärioikeistolaista vaatia asioiden tarkkaa määrittelyä. Ajatusleikkinä esittelenkin seuraavaksi muutaman ammattiryhmän ja kerron mitä heidän töissään tapahtuu mikäli he eivät vaadi tai toteuta asioiden tarkkaa määrittelyä.

Kalevi Kallionräjäyttäjä

Kalevi louhii kalliota uuden parkkipaikka-alueen tieltä. Hän ei kuitenkaan määrittele tarkasti räjähdysaineen ja tarvittavan suoja-alueen ominaisuuksia. Räjäytyshetkellä kallio muuttuu Suomen suurimmaksi sirpalekranaatiksi kylväen tuhoa lähistön liikekortteleihin ja niitä ympäröiville kaduille. Useita kuolee, aineelliset vahingot mittavia.

Luukas Lujuuslaskija

Luukas vastaa uuden tornitalon lujuuslaskennasta. Hän ei kuitenkaan tarkasti määrittele rakenteiden kuormituskertoimia. Pari vuotta harjannostajaisten jälkeen rakenteet antavat periksi ja rakennus luhistuu kasaan kuin ryssän unelma Kiovan valtauksesta. Kymmeniä kuolee, aineelliset vahingot mittavia.

Leevi Lentäjä

Leevi on kuljettamassa kolmeasataa ihmistä lentokoneella. On laskeutumisen aika, mutta Leevi ei kuitenkaan tarkasti määrittele lentokoneensa laskusiivekkeiden ja solakoiden asentoa. Kone rysähtää tonttiin loppulähestymisessä ja syttyy palamaan. 200 ihmistä kuolee tai vammautuu.

Tuija Tutkija

Tuija tutkii vuodesta toiseen vaihtelevalla vakavastiotettavuudella erilaisia ilmiöitä. Hän ei kuitenkaan halua tarkasti määrittellä tutkimustensa keskeisiä konsepteja. Tuija saa Vuoden tutkija -palkinnon ja liukuhihnalta kutsuja tiedotusvälineiden haastateltavaksi.

Janne Paalijärvi
2023-08-26 Korsholm

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *