Passeihin liittyvä sormenjälkirekisteri on lakkautettava

Helsingin Sanomat raportoi tänään, kuinka sormenjälkirekisterit saattavat olla vastatuulessa Euroopan alueella. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Ranskalle langettavan päätöksen siitä, että syyttömän miehen sormenjälkiä ei poistettu kansallisesta sormenjälkirekisteristä. EIT:n mielestä esimerkiksi koko kansan rekisteröinti olisi ”äärimmäinen toimenpide”, joka on implikoidusti erittäin epätoivottavaa.

Valitettavasti Suomessa kansalaisten sormenjälkien rekisteröinti etenee hyvää vauhtia. Suomessahan ei nykyään saa passia ilman jälkien antamista. Itseänikin asia harmittaa vietävästi, koska passini on menossa vanhaksi ja tarvitsen työasioita varten voimassaolevan passin päästäkseni Kiinaan. Rekisteriä saa nykyään käyttää vainajien tunnistamiseksi, mutta poliisi on tullut viime aikoina yhä selvemmin kärkkymään oikeutta rekisterin käyttöön rikostutkinnassa. Helsingin Sanomien mukaan Sisäministeriön työryhmä valmistelee arviota aiheesta. Pahoin pelkään, että kristillisten Räsäsen luotsaaman ministeriön käsittelyssä lausunnosta tulee rekisterin käytön suhteen hyvinkin salliva ja lepsu.

On häpeällistä, että asiasta edes keskustellaan. Kun sormenjälkirekisterin perustamista käsiteltiin, se myytiin kansalle vain matkustusasiakirjakäyttöön tulevana rekisterinä. Poliisin ei pitänyt päästä rekistereihin käsiksi rikostutkintatarkoituksessa. Toki me Piraattipuolueessa tiesimme jo alusta alkaen, että kansalle puhutaan taas paskaa, ja että rekisterin käyttöoikeus tulee todennäköisesti laajenemaan tulevaisuudessa. Tyypilliseen tapaan visioillemme naurettiin jälleen, mutta olimme taas oikeassa. Paine rikostutkintakäytön piiriin saattamiseksi on suuri.

Miksi kansalaisten sormenjälkien rekisteröinti on sitten huono asia? Sormenjäljet ovat osa ihmisen yksityisyyttä. Millään valtiolla ei pitäisi olla oikeutta syyttömän ihmisten sormenjälkiin. Ymmärrän rikollisten sormenjälkien rekisteröinnin, sillä he ovat järkyttäneet yhteiskuntarauhaa ja ansaitsevat tulla merkityksi kirjoihin ja kansiin tuomioistuimen syyllisyydestä päättäessä, mutta syyttömien ihmisten rekisteröintiä en suvaitse missään tapauksessa. ”Sopivassa” kriisitilanteessa rekisteri otettaisiin varmasti käyttöön alta aikayksikön; esimerkiksi sotilaallisen miehityksen aikana rekisteri olisi oivallinen keino jahdata vastarintataistelijoita. Nykyinen yhteiskuntarauha ei ole tae siitä, että asiat olisivat aina hyvin. Ainoa keino estää rekisterin mahdollistamaa valvontaa ja väärinkäytöksiä on sen välitön lakkauttaminen ja tietojen tuhoaminen. Toivottavasti Suomesta löytyy poliittista tahtoa tälle, joko EIT:n kepillä tai ilman.

Janne Paalijärvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *